高考英語答題技巧 七選五閱讀

2017-01-09 16:00:28 來源:中國教育網

   高考英語閱讀填空(七選五7選5)答題技巧及真題體驗

  1.先看選項,通過選項中句子的句意或者句子后面的標點符號來判斷該句在文章中的可能位置。

  2.再看空前空后,由于句子與句子之間有一種相關的聯系,所以我們可以在選項中尋找與空前空后的句子有某種必然聯系的關鍵詞,從而選擇正確的答案。

  3.注意代詞在句子中的使用,利用代詞的指代作用,我們可以從選項中找到相關的信息。

  4.注意一些特殊疑問詞,如果選項中或空前出現特殊疑問詞,那么就要尋找相對應的回答語。

  做題時需要注意的兩個問題:

  1.如果問題設在段首,通常是段落的主題句。尋找主題句時,著重閱讀后文第一兩句,鎖定線索信號詞,然后在選項中查找相關特征詞,最后看所選的答案是否將兩段內容連貫起來。

  2.如果問題設在段尾,通常是結論或概括性的語句,關鍵詞要在空白前的一句或兩句中尋找。注意在選項中查找表示結果、結論、總結等的信號詞,如 therefore,as a result,thus,hence,in short,to sum up,to conclude,in a word等詞語。

  (一)

  (2015·全國Ⅰ)

  Building Trust in a Relationship Again

  Trust is a learned behavior that we gain from past experiences.36 Trust is a risk.But you can’t be successful when there’s a lack of trust in a relationship that results from an action where the wrongdoer takes no responsibility to fix the mistake.

  Unfortunately,we’ve all been victims of betrayal.Whether we’ve been stolen from,lied to,misled,or cheated on,there are different levels of losing trust.Sometimes people simply can’t trust anymore.37 It’s understandable,but if you’re willing to build trust in a relationship again,we have some steps you can take to get you there.

  ?38 Having confidence in yourself will help you make better choices because you can see what the best outcome would be for your well-being.

  ?39 If you’ve been betrayed,you are the victim of your circumstance.But there’s a difference between being a victim and living with a “victim mentality”.At some point in all of our lives,we’ll have our trust tested or violated.

  ?You didn’t lose “everything”.Once trust is lost,what is left? Instead of looking at the situation from this hopeless angle,look at everything you still have and be thankful for all of the good in your life.40 Instead,it’s a healthy way to work through the experience to allow room for positive growth and forgiveness.

  A.Learn to really trust yourself.

  B.It is putting confidence in someone.

  C.Stop regarding yourself as the victim.

  D.Remember that you can expect the best in return.

  E.They’ve been too badly hurt and they can’t bear to let it happen again.

  F.This knowledge carries over in their attitude toward their future relationships.

  G.Seeing the positive side of things doesn’t mean you’re ignoring what happened.

  36.答案 B

  解析 第一句Trust is a learned behavior that we gain from past experiences.(信任是我們從以往經歷中獲得的習得行為。)是對trust的解釋。選項B中的it指代上文出現的trust,并且繼續解釋 trust的含義;putting confidence in someone(對某人寄托信任),故選B項。注意:選項B與第一句為順承關系。

  37.答案 E

  解析 選項E與上文能形成因果關系。They’ve been too badly hurt and they can’t bear to let it happen again.(他們曾經受過嚴重傷害,不能容忍這種事情再次發生。)是上一句Sometimes people simply can’t trust anymore.(有時候人們就是不能再信任別人。)的原因。并且與下一句It’s understandable...(這是可以理解的……)有順承關系。

  38.答案 A

  解析 空格位于段首,根據文章結構分析,極有可能是祈使句。并且選項A.Learn to really trust yourself.(學會真正信任你自己。)與空格后的Having confidence in yourself形成同義復現。trust yourself相當于have confidence in yourself。

  39.答案 C

  解析 空格位于段首,根據文章結構分析,極有可能是祈使句。下文中If you’ve been betrayed,you are the victim of your circumstance.But there’s a difference between being a victim and living with a “victim mentality”.(如果你遭遇了背叛,那么你就成為客觀環境的受害者。但是成為受害者與以“受害者的心態”活著是有區別的。)反復出現victim 一詞,而選項C中的關鍵詞也為victim,形成原詞復現。選項C.Stop regarding yourself as the victim.(不要把自己當作受害者。)起到總起本段的作用。

  40.答案 G

  解析 Seeing the positive side of things doesn’t mean you’re ignoring what happened.(看到事情的積極方面并不意味著你對發生的事情視而不見。)與下一句Instead,it’s a healthy way...for positive...(相反,這是一個健康的方式……)形成轉折關系。并且選項中的positive與下文的positive形成原詞復現。

  (二)

  (2015·全國Ⅱ)

  Training for a marathon requires careful preparation and steady,gradual increases in the length of the runs.16 ,buy the best-fitting,best-built running shoes you can find.No one can say which brand will work best for you or feel best on your feet,so you have to rely on your experience and on the feel of each pair as you shop.When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to double-check the fit.17 .As always,you should stretch(伸展) at least ten minutes before each run to prevent injuries.

  During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.18 ,it is wise to take a day off to rest.But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.19 .After two weeks,start timing yourself.20 .Depending on the kind of race you plan to enter,you can set up a timetable for the remaining weeks before the race.

  A.After six days

  B.For a good marathon runner

  C.Before you begin your training

  D.With each day,increase the distance by a half mile

  E.If they still feel good,you can begin running in them

  F.Time spent for preparation raises the quality of training

  G.Now you are ready to figure out a goal of improving distance and time

  16.答案 C

  解析 根據該空后面提供的語境buy the best-fitting,best-built running shoes you can find(購買你能找到的最合適的、最好的跑鞋)可知,這是為了跑馬拉松而進行的準備,這應該是在進行馬拉松訓練之前做的事情,故選C項“Before you begin your training”。

  17.答案 E

  解析 由該空前的語境When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to double-check the fit.(當你發現似乎合適的鞋子時,穿著走動幾天,再次檢查其舒適度。)可知,E選項中they指的就是前面提到的shoes,屬于指代一致。另外 feel good與the fit相對應。故選E。

  18.答案 A

  解析 空前的During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.(在第一周的時候,不要考慮跑了多遠,但是每天都要比前一天多跑5分鐘。)提到了the first week,即7天,空格后面說it is wise to take a day off to rest(休息一天是明智的),這樣剩余的就是6天,與A項相關。

  19.答案 D

  解析 根據該空格前面提供的語境But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.(但是在接下來的一周,樹立每次至少跑1.5英里的目標。)可知,與D項的“每天增加半英里”意義銜接緊密。

  20.答案 G

  解析 由該空前的After two weeks,start timing yourself.(兩周后,開始給自己計時。)可知,這里的timing與G項中的improving distance and time意義相關。

  (三)

  (2015·北京)

  This Way to Dreamland

  Daydreaming means people think about something pleasant,especially when this makes them forget what they should be doing.Daydreamers have a bad reputation for being unaware of what’s happening around them.They can seem forgetful and clumsy.71 They annoy us because they seem to be ignoring us and missing the important things.

  But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history.72 Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?

  So how can you come up with brilliant daydreams and avoid falling over tree roots or otherwise looking like a fool?

  First,understand that some opportunities(機會) for daydreaming are better than others.Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams.73 And if you want to improve your chances of having a creative idea while you’re daydreaming,try to do it while you are involved in another task—preferably something simple,like taking a shower or walking,or even making meaningless drawings.

  It’s also important to know how to avoid daydreams for those times when you really need to concentrate.“Mindfulness”,being focused,is a tool that some people use to avoid falling asleep.74

  Finally,you never know what wonderful idea might strike while your mind has moved slowly away.75

  Always remember that your best ideas might come when your head is actually in the clouds.

  A.Having interesting things to think about also helps.

  B.They stare off into space and wander by themselves.

  C.Without wandering minds,we wouldn’t have relativity,Coke or Post-it notes.

  D.At one time,daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses.

  E.It involves slow,steady breathing for self-control that helps people stay calm and attentive.

  F.Daydreams are often very simple and direct,quite unlike sleep dreams,which may be hard to understand.

  G.Therefore,it’s a good idea to keep a notebook or voice recorder nearby when you’re in the daydream zone.

  71.答案 B

  解析 本段說的是大眾印象中的“做白日夢”有哪些弊端,所以只能從B、D兩項中進行選擇,再結合此空前后They can...和They annoy...句式結構可確定B項為正確答案。

  72.答案 C

  解析 本段講了“做白日夢”的許多好處。結合空后句中的such ideas and inventions以及選項中的relativity,Coke or Post-it notes可以確定C項為正確答案。

  73.答案 A

  解析 本段主要講如何做才能使自己獲得“做白日夢”的機會。結合空前的will help和選項中的also helps可知,A項“想一些有趣的事情也有幫助(有助于進入‘做白日夢’的境界)”為正確答案。

  74.答案 E

  解析 本段主要講如何避免不合時宜地“做白日夢”?涨疤岬“集中注意力是一些人用來避免入睡的一種工具”,E項中的calm and attentive(沉著和專心)與此相符,選項中的it指代mindfulness。

  75.答案 G

  解析 根據前一句中...you never know what wonderful idea might strike...可知,此處是建議身邊放一個筆記本或一臺錄音機,以便隨時記下或錄下你的好想法,所以應選擇G項。

  (四)

  (2015·全國Ⅱ)

  Training for a marathon requires careful preparation and steady,gradual increases in the length of the runs.16 ,buy the best-fitting,best-built running shoes you can find.No one can say which brand will work best for you or feel best on your feet,so you have to rely on your experience and on the feel of each pair as you shop.When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to double-check the fit.17 .As always,you should stretch(伸展) at least ten minutes before each run to prevent injuries.

  During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.18 ,it is wise to take a day off to rest.But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.19 .After two weeks,start timing yourself.20 .Depending on the kind of race you plan to enter,you can set up a timetable for the remaining weeks before the race.

  A.After six days

  B.For a good marathon runner

  C.Before you begin your training

  D.With each day,increase the distance by a half mile

  E.If they still feel good,you can begin running in them

  F.Time spent for preparation raises the quality of training

  G.Now you are ready to figure out a goal of improving distance and time

  16.答案 C

  解析 根據該空后面提供的語境buy the best-fitting,best-built running shoes you can find(購買你能找到的最合適的、最好的跑鞋)可知,這是為了跑馬拉松而進行的準備,這應該是在進行馬拉松訓練之前做的事情,故選C項“Before you begin your training”。

  17.答案 E

  解析 由該空前的語境When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to double-check the fit.(當你發現似乎合適的鞋子時,穿著走動幾天,再次檢查其舒適度。)可知,E選項中they指的就是前面提到的shoes,屬于指代一致。另外 feel good與the fit相對應。故選E。

  18.答案 A

  解析 空前的During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.(在第一周的時候,不要考慮跑了多遠,但是每天都要比前一天多跑5分鐘。)提到了the first week,即7天,空格后面說it is wise to take a day off to rest(休息一天是明智的),這樣剩余的就是6天,與A項相關。

  19.答案 D

  解析 根據該空格前面提供的語境But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.(但是在接下來的一周,樹立每次至少跑1.5英里的目標。)可知,與D項的“每天增加半英里”意義銜接緊密。

  20.答案 G

  解析 由該空前的After two weeks,start timing yourself.(兩周后,開始給自己計時。)可知,這里的timing與G項中的improving distance and time意義相關。

  (五)

  (2015·北京)

  This Way to Dreamland

  Daydreaming means people think about something pleasant,especially when this makes them forget what they should be doing.Daydreamers have a bad reputation for being unaware of what’s happening around them.They can seem forgetful and clumsy.71 They annoy us because they seem to be ignoring us and missing the important things.

  But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history.72 Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?

  So how can you come up with brilliant daydreams and avoid falling over tree roots or otherwise looking like a fool?

  First,understand that some opportunities(機會) for daydreaming are better than others.Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams.73 And if you want to improve your chances of having a creative idea while you’re daydreaming,try to do it while you are involved in another task—preferably something simple,like taking a shower or walking,or even making meaningless drawings.

  It’s also important to know how to avoid daydreams for those times when you really need to concentrate.“Mindfulness”,being focused,is a tool that some people use to avoid falling asleep.74

  Finally,you never know what wonderful idea might strike while your mind has moved slowly away.75

  Always remember that your best ideas might come when your head is actually in the clouds.

  A.Having interesting things to think about also helps.

  B.They stare off into space and wander by themselves.

  C.Without wandering minds,we wouldn’t have relativity,Coke or Post-it notes.

  D.At one time,daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses.

  E.It involves slow,steady breathing for self-control that helps people stay calm and attentive.

  F.Daydreams are often very simple and direct,quite unlike sleep dreams,which may be hard to understand.

  G.Therefore,it’s a good idea to keep a notebook or voice recorder nearby when you’re in the daydream zone.

  71.答案 B

  解析 本段說的是大眾印象中的“做白日夢”有哪些弊端,所以只能從B、D兩項中進行選擇,再結合此空前后They can...和They annoy...句式結構可確定B項為正確答案。

  72.答案 C

  解析 本段講了“做白日夢”的許多好處。結合空后句中的such ideas and inventions以及選項中的relativity,Coke or Post-it notes可以確定C項為正確答案。

  73.答案 A

  解析 本段主要講如何做才能使自己獲得“做白日夢”的機會。結合空前的will help和選項中的also helps可知,A項“想一些有趣的事情也有幫助(有助于進入‘做白日夢’的境界)”為正確答案。

  74.答案 E

  解析 本段主要講如何避免不合時宜地“做白日夢”。空前提到“集中注意力是一些人用來避免入睡的一種工具”,E項中的calm and attentive(沉著和專心)與此相符,選項中的it指代mindfulness。

  75.答案 G

  解析 根據前一句中...you never know what wonderful idea might strike...可知,此處是建議身邊放一個筆記本或一臺錄音機,以便隨時記下或錄下你的好想法,所以應選擇G項。

  (責任編輯:郭躍文)

分享“高考英語答題技巧 七選五閱讀”到:

58.4K
關注高考招生官微
獲取更多招生信息
高校招生微信
亚洲中国久久精品无码,国产大屁股视频免费区,一区二区三区国产亚洲综合,国产AV无码专区毛片
日本无遮真人祼交视频 | 久久久久久91香蕉国产 | 午夜在线a亚洲v天堂网2019 | 在线观看国产精品欧美精品 | 久久中文一二区视频 | 亚洲高清中文字幕乱码 |